29 Kasım 2012 Perşembe

Acı biber turşusu, Scarlino Nasıl Yapılır?


Acı Biber Turşusu, Scarlino İtalyan mutfağının lezzetlerinden bir tanesi, bizim küçük acı biber turşusuna benziyor. Denemenizde fayda var. Şimdiden Afiyet Olsun Efendim..

Malzemeler:
2 Kg. Kırmızı acı biber
1 su bardağı sirke
15 diş sarımsak
6 çorba kaşığı kaya tuzu

Yapılışı:
Biberlerin sapını kesin. saplarını kesmiş güzelce rendelemiş olduğunuz biberlerin içine sirkesini, sarımsağını, biberleri katıp güzelce tüm malzemeleri harmanlayın ve ufak bir kavanozlara doldurun. Maydanozu üzerine yerleştirin ve kapağını sıkıca kapatın. Suyunu 1 hafta kadar sonra kontrol edin. Suyu azaldığında üzerine su ilave edebilirsiniz.
Serin bir yerde muhafaza etmenizde fayda vardır.

Soğan Turşusu Tarifi, Soğan Turşusu Nasıl Yapılır?


Soğan Turşusu, güzel olduğu kadar farklı bir lezzet yapılması ve denenmesi gereken bir lezzet. Bence mutlaka deneyin. Farklı lezzetlere devam.. Afiyet Olsun Efendim..

Malzemeler:

1 Kg. Kuru Soğan
4 Diş Sarımsak
1 Çay Bardağı Sirke
1 Adet Limon
Yeteri Kadar Su ve Tuz

Aroma İçin:

Hardal Tohumu
Kimyon Tohumu
Kişniş Tohumu
Tane Karabiber

Yapılışı:
Soğanları yuvarlak şekilde uğrayınız, Tuzlu suyla yıkayın böyle acısını almış olursunuz. Kavanoza doldurun. Turşunun suyunu ayrı bir kapta hazırlayıp üzerine ekleyiniz..

Alman Turşusu

Alman Turşusu bizim damak tadımıza biraz ters, fakat güzel bir turşu.. Birazcık tatlımsı şekeri atmayarak bu tatlımsılığı gidermeniz mümkün ama o zamanda turşunun orjinalliğini yitirmiş olursunuz. Afiyet Olsun.

MALZEMELER:
1-2 kg turşuluk salatalık
1 demet dereotu
1 kaşık tane karabiber
1-2 adet kuru soğan
Tuz
Toz Şeker
Sirke

YAPILIŞI:
Salatalıkları yıkayıp 1 litrelik bir kaba koyun.Üzerine 1 kaşık kadar piyazlık doğranmış soğan, bir kaç dal dereotu,7-8 tane kara biber, 1 çay bardağı kadar sirke, 1 yemek kaşığı tuz,2 tatlı kaşığı şeker ve aldığı kadar su ekleyip kapaklarını kapatın.

Kavanozları üzerine çıkacak kadar su ile doldurduğunuz bir kazanda ocağa koyun.Kaynamaya başladıktan 5 dk. sonra ocağı söndürüp soğumasını bekleyip kavanozları sudan çıkarın.

21 Kasım 2012 Çarşamba

Pezik Turşusu Yapılışı,Pezik Turşusu Nasıl Yapılır,


Şeker Pancarının sapından yapılan ve Sivas yöresine ait bir turşudur. Ben karadenizliyim bizim oralarda da yapılan bir turşu çeşididir. İsteğe göre kavurma olarak da yiyebilirsiniz.

Malzemeler;
10 kg Temizlenmiş ve Yıkanmış Pezik Dalı
1,5 Kg. Sarımsak
250 Gr. Pul Biber
4 Adet Limon
1 Su Bardağı Elma Sirkesi
Yeteri Kadar Tuz

Yapılışı:
Temizlenmiş pezik dalı kaynayan suya atılarak haşlanması sağlanır.Yumuşamaya başlayınca çıkarılıp,soğuk suya atılır. Üzerine yeteri kadar tuz atılır. Pul Biberi, sarımsak, Elma sirkesi, limon ve tuz karıştırılıp turşu kabına koyulur.Üzerine suyu ve pezik dalları konulur.

Afiyet Olsun!

Gelin Turşusu nasıl yapılır? Gelin Turşusu Tarifi


Gelin Turşusu nasıl yapılır, işte sizlere güzel ve lezzetli bir turşu tarifi daha. Gelin turşusu yabancı gelebilir ama Kırmızı Dolma Biber turşusuna benzer bir turşudur. Şİmdiden Afiyet Olsun!

Malzemeler:
8 tane kırmızı etli biber
5 su bardağı koruk suyu
6 diş sarımsak
Yeteri Kadar Tuz

Yapılışı:
Kırmızı etli biberler ocakta güzelce etrafı batırmadan közlenir. Közlenen biberler güzelce soyularak küçük küçük doğranır. Bir kaseye alınır üstüne ise sarımsaklar rendelenir. Tuz ve su eklenir, karıştırılır. Soğuk olarak servis yapılır.

Afiyet Olsun!

Galdirik Turşu Nasıl Yapılır? Galdirik Turşusu Tarifi


Tekrar birlikteyiz, bugün size "Galdirik Turşu"sunun tarifini vermeye çalışacağım. GALDİRİK diye bilinen bu bitki Karadeniz yöremizde bolca bulunur. Karadeniz insanı toprakta yetişen her şeyi değerlendirdiği gibi bu bitkiyi de değerlendirmesini bilmiştir. İsterseniz turşu şeklinde sofranızda isterseniz de turşusunu yumurta ile kızartıp yiyebilirsiniz. Şimdiden Afiyet Olsun!

Malzemeler
1 Kg. Civarında Galdirik
Yeteri  Kadar Tuz

5-10 Diş Sarımsak
İsteğinize göre Biber
Sirke

Yapılışı:
Topladığımız galdirikleri ilk olarak saplarını yapraklarından ayıklarız. Temizlediğimz galdirikleri yıkıyoruz ve haşlıyoruz. Haşlamış olduğumuz galdirikleri bir süre soğuk suda bekletiyoruz. Galdirikler soğuk suda beklerken bu arada turşuyu kuracağımız kap içerisine sarımsakları, biberleri doğranmış bir şekilde yerleştiriyoruz. Üzerine ise galdirikleri yerleştirip kapağını sıkıca kapatıyoruz.

Tekrar Afiyet Olsun!

20 Kasım 2012 Salı

Kornişon Turşu Nasıl Yapılır? Kornişon Turşu Tarifi

Kornişon Turşu Nasıl Yapılır? Kornişon Turşu Tarifi.. 

Malzemeler:
2 kg. kadar kornişon
4 adet konserve kavanozu
2 Litre Kadar kaynatılıp soğutulmuş su
1 litre elma sirkesi
6 çorba kaşığı iri deniz tuzu tercihen kaya tuzu
Bir bağ dereotu
Bir bağ kereviz yaprağı ( tercihen )
14 ile16 diş sarımsak ( soymayı unutmayın )

Yapılışı:
2 litre suyu kaynatıp, içine 6 çorba kaşığı iri deniz tuzu ilave ederek suyun içinde eritiyorum,soğumaya bırakıyorum.

Kornişon salatalıkları güzelce yıkıyorum, üzerinde toprak atığı kalmaması gerekiyor. Genellikle çamurlu oldukları için tırtıklı olan dış yüzeyinde hiçbir şey kalmamalı. Salatalıkların baş ve uç kısımlarını kesiyorum ve bıçağın ucu ile deliyorum.

Delme işlemini sakın ihmal etmeyin. Delme yapıldığı zaman turşunun suyu salatalıkların içine girebiliyor ve içinin de çıtır olmasını sağlıyor.

Salatalıkları aralarına sarımsak ve dereotu(maydanoz'da olabilir)ekleyerek kavanozlara diziyorum.Sirkeyi ve tuzlu suyu bir kapta karıştırıp eşit miktarda kavanozlara dolduruyorum,salatalıkların yüzüne çıkacak kadar,isteyen birkaç adet limon tuzu'da ekleyebilir.turşuyu diri tuttuğu söylenir,büyüklerimiz tarafından.Afiyet olsun :)

17 Kasım 2012 Cumartesi

Şalgam Turşusu Nasıl Yapılır? şalgam Turşusu Tarifi


Şalgam sevenler için şalgam turşusu tarifi.. Afiyet Olsun!

Malzemeler:
• 1 kg şalgam
• 1 kg kara havuç
• Turşu tuzu

Yapılışı: 
Şalgam turpuna, turşu suyunun ortasına kadar inmesi için kesik atılır. Şalgamlar kabukları soyulur ve enlemesine yaklaşık 7 mm kalınlığında dilimlenir.  Tuzla ovulup ve 1 gün boyunca bekletilir.

Havuçların üstü kazınır ve doğranır, yıkanır. Tuzdan çıkarılan şamgam sıkılarak acı ve tuzlu suları çıkarılır. Bol suyla süzülür. 5 litrelik bir kaba bir kat şalgam ve bir kat daha havuç gelecek şekilde üst üste dizilir. Ve üzerine tuzlu su konur. Bir odada 3 gün bekletin .10 gün sonra yiyebilirsiniz

Not: Bulgur katmayınız.
Bu tarif  [ tursunasilyapilir.blogspot.com ] adresinde yayınlanmaktadır. İzinsiz başka sitelerde yayınlanamaz..

Mango Turşusu Tarifi, Mango Turşusu Nasil Yapilir?

Mango Turşusu Tarifi, Mango Turşusu Nasil Yapilir?

Malzemeler:


3 çay kaşığı çemen, 1/2 kg ham mango dilimleri
1 1/2 çay kaşığı zerdeçal (Haldi)
1 1/2 çay kaşığı kırmızı pul biber (Lal Mirchi)
1/2 su bardağı Hardal Yağı (Sarson Ka Tel)
1/2 su bardağı Tuz (Namak)
4 çay kaşığı anason
1 tatlı kaşığı Soğan tohumları (Kalonji)
3 çay kaşığı buzlu asetik asit

Dilimlenmiş Mango Turşu nasıl yapılır:
Mango dilimleri tuz Rub ve 8 saat tutun.
Mango dilimleri biraz su bırakacaktır.
Mango suyu dilim çıkarın ve buzlu asetik asit içinde karıştırın.
Mango dilimleri üzerinde geri kalan malzemeleri Rub ve üzerinde asetik asit ile karıştırılır mango suyu dökün.
Yağ ekleyin.
Bir hafta boyunca tutun ve her gün onu sallayın..

Arbi Turşusu Tarifi, Arbi Turşusu Nasıl Yapılır?

İşte size hiçbir yerde bulamayacağınız bir turşu tarifi, Arbi Turşusu Hindistan mutfağından bir tat, sizde bizdeki yer elması ile bu turşuyu yapmayı deneyebilirsiniz.. Afiyet olsun!

Malzemeler:


1/2 kg Arbi
2 tatlı kaşığı toz çemen tohumu
4 1/2 tatlı kaşığı öğütülmüş baharat
4 çay kaşığı öğütülmüş anason
3 çay kaşığı kırmızı pul biber (Lal Mirchi)
4 çay kaşığı Tuz (Namak)
1 1/2 su bardağı sirke (Sirka)
2. Limon suyu (Nimbu)
1 1/2 su bardağı Hardal Yağı (Sarson Ka Tel)
1/4 çay kaşığı hindistan cevizi
1 küçük parça topuz

Arbi turşu nasıl yapılır:
Yumuşayana kadar tuzlu suda Arbi kaynatın. Pembeleşene kadar kızgın yağda Arbi'yi kızartın. Sirke, zemin baharat, anason, kırmızı biber, çemen, tuz, limon suyu ekleyin, biraz alevlenebilir korkmayın. Kızardıktan sonra rendelenmiş hindistan cevizini üzerine serpin. Serin bir yerde hava geçirmeyen bir kavanoza koyun. Iki gün sonra servis yapın.
Bu turşu yaz aylarında 15 gün, kışın iki ay muhafaza edilebilir.

Marul Turşusu Tarifi, Marul Turşusu Nasıl Yapılır?

Marul Turşusu, pekte alışık olmadıımız bir tat ama denemenizi tavsiye ederim. Tatlı ve Ekşi Marul Salatası yapabilirsiniz, hazırlaması kolaydır yapılan bir hata marulların bozulmasına neden olabilir.

Hazırlama Süresi: 15 dakika
Toplam Süre: 15 dakika
Malzemeler:
    1 yuvarlak baş marul veya 600 gram Torbalı marul
    1 su bardağı su
    2 çay kaşığı tuz
    4 yemek kaşığı şeker
    6 yemek kaşığı sirke

Hazırlanışı:
1. Marul yaprakları ayırın ve yıkayın. Büyük bir kase yerleştirin.
2. Ayrı bir kapta, karışım suyu, sirke, şeker ve tuz. Karışım zevkinize göre biraz ayarlanabilir.
3. Marul üzerine dökün. Hazırladığınız Sıvı ile iyice marulu karıştırmak için ellerinizi kullanın.
4. Oda sıcaklığında 20-30 dakika bekletin. Daha sonra buzdolabına koyabilirsiniz.

NOT: Buzdolabına koyduğunuz turşu birgün sonra olmaya başlar..

14 Kasım 2012 Çarşamba

Dere Otlu Doldurulmuş Biber Turşusu Nasıl Yapılır?


Doldurulmuş Biber Turşusu, çok sevdiğim turşu çeşitlerinden biridir. Turşunuzu hazırlarken içine iki üç sap Dereotu koymanız hem aromasını artıracak hemde farklı bir tat verecektir. Tercih sizin. Afiyet Olsun..

Malzemeler : 
1.5 kg dolmalık biber
5 adet salçalık kırmızı biber
1 diş sarımsak,
1 demet maydanoz
12 dal kereviz veya Dere Otu
1 adet küçük lahana
2 bardak sirke
İsteğe göre tuz

Yapılışı :
Biberleri yıkayıp saplarını ve tohumlarını ayırın. Lahana, salçalık biber, sarımsak  maydanoz ve kerevizi ince ince kıyıp karıştırın  biberlere sıkıca doldurulup kavanoza yerleştirin. Dört buçuk su bardağı suya bir çorba kaşığı tuz koyup, tuzlu su hazırlayın. Buna sirke karıştırıp kavanoza boşaltın. Üzerine uygun bir ağırlık konup kapağını örtün. Bozulmaması ve diri kalabilmesi için soğuk yerde saklayın.

Bu tarif  [ tursunasilyapilir.blogspot.com ] adresinde yayınlanmaktadır. İzinsiz başka sitelerde yayınlanamaz

Patlıcan Turşusu Nasil Yapılır? Patlıcan turşusu Tarifi


Fatma'nın Mutfağından çok farklı bir tat, Patlıcan Turşusu.  Tarifinde de verilen şekeri turşunuza koymaya bilirsiniz. Şeker biraz tatlandıracaktır. Ben şeker koymadan yapıyorum ama siz isterseniz şekerde koyabilirsiniz. Afiyet Olsun..

Malzemeler:

2 kg patlıcan
1/2 acı biber
1  su bardağı sirke
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tane karabiber
1 çay kaşığı şeker
tuz

Yapılışı:Patlıcan alacalı soyulur.Biberler temizlenir.Uzun uzun doğranır.Bir tencerede yağ ve sirke karışımı kaynatılır.Kaynayan karışıma biberler,tuz ve şeker atılır.5-6 dk kaynatılır.Aralarına sarımsak konularak kavanoza konulur.Lezzetli  bir turşu tarifi yaz kış  yapabilirsiniz.

Büyük bir tencereye su ve sirke koyup, orta ateşe koyun. Karışımı bir taşım kaynattıktan sonra tencereyi ateşten alıp, yağı ekleyerek bir kenarda ılınmaya bırakın.
Karışım ılınınca kavanozda patlıcanların üstüne boca edip; dereotu saplarını serpiştiriniz. 
Kavanozun ağzını sıkıca kapatıp, serin ve nemsiz bir ortamda bir ay kadar beklettikten sonra, turşunuzu servis yapın.

Pancar Turşusu Nasıl Yapılır? Pancar Turşusu Tarifi


Pancar Turşu çok kolay yapılan ve 1 gün sonra yenmeye hazır olan bir turşudur. şimdiden afiyet olsun arkadaşlar..

1 kg kırmızı pancar
2 diş sarımsak
1 su bardağı sirke,
1 su bardağı su
1/2 çorba kaşığı tuz

Pancarlar yıkayıp, çok yumuşak olmayacak şekilde haşlayıp soyun, yuvarlak yuvarlak dilimleyip bir kavanoza koyun. Sarımsağı tuzla ezip sirke ve su ekleyip kavanozun içine boşaltın. Kavanozu şöyle bir sallayın. Kavanozun kapağını kapatın. 1 gün sonra turşumuz hazır...

10 Kasım 2012 Cumartesi

Turşu Tarifi Gönder

Sizlerde bu blog'a değişik turşu tariflerini gönderebilirsiniz. Göndermiş olduğunuz tarifler bloğumda yayınlanacaktır.

İşte mail adresim:


tursunasilyapilir@gmail.com

Fatma'nın Mutfağı Turşu Tarifleri

Bu blog'da verilen "Turşu Tarifleri" Fatma'nın mutfağından ( blog yazarı ) özel tariflerdir. Başka yerde bulamayacağınız bu eşsiz tarifler sadece bu blog'da yayınlanmaktadır. Alıntı ( çalıntı ) yapılamaz!

İyi bloglamalar canlarım!!

Zencefil Turşusu Tarifi, Zencefil Turşusu Nasıl Yapılır?



Zencefili bilmeyeniniz yoktur, peki zencefil turşusu duydunuz mu? Cevabınız hayırsa işte size enfes bir turşu tarifi arkadaşlar. Denemenizi tavsiye ederim, hazırlaması çok zevkli bir turşu çeşidi. Aşağıda vermiş olduğum malzeme listesi ile işe başlayalım.. Şimdiden afiyet olsun!

Malzemeler:
1 adet orta boy taze zencefil (kabuğu soyulmuş)
1 yemek kaşığı tuz
2 su bardağı pirinç sirkesi
1 su bardağı şeker

Hazırlanışı
01 Zencefili ince uzun şeritler halinde doğrayın (bunun için sebze soyacağından faydalanabilirsiniz). Üzerine tuzu dökün ve karıştırın. Bir saat boyunca bu şekilde bekleterek zencefilin suyunu bırakmasını sağlayın. Suyunu süzün ve zencefilleri kurulayın.
02 Pirinç sirkesinin içine şekeri ekleyin ve orta ateşte, ara ara karıştırarak, kaynayana kadar pişirin. Kaynadıktan sonra altını kısın ve 5 dakika daha pişirin.

03 Bir kavanoza zencefilleri koyun ve üzerine kaynar haldeki sirkeyi ekleyin. Oda sıcaklığına gelene kadar birkaç saat beklettikten sonra kavanozun ağzını sıkıca kapatın ve buzdolabına koyun. İki gün geçtikten sonra zencefil tuşunuz servise hazır olacaktır. Buzdolabında dilediğiniz kadar saklayabilirsiniz.

Erik Turşusu Tarifi, Erik Turşusu nasıl yapılır


Eriğinde turşusu olur muymuş demeyin sevgili blogspot' çular oluyor işte....

Çeşitli sebze ve meyvelerin turşusu olur da erik turşusu olmaz mı? İşte damak tadınıza yeni lezzetler eklemek için erik turşusu tarifi buyurun!

Malzemeleri
1 Kilo yeşil erik
Yarım kilo sivri biber
1 Su bardağı üzüm sirkesi
7 Diş sarımsak
3 Yemek kaşığı tuz
1 Yemek kaşığı pul biber
Su


Erik Turşusu Yapılışı
Erikleri ve sivri biberleri iyice yıkayın.
Orta büyüklükteki bir kavanozun alt sırasına sivri biberleri üstüne erikleri sıkıca yerleştirin.
Sarımsakları soyup kavanoza ilave edin.
Derin bir kasede su, sirke, tuz ve pul biberi karıştırın.
Kavanozun üzerine çıkacak kadar hazırladığınız sosu dökün.
Kapağını sıkıca kapattıktan sonra ters çevirip mutfak tezgahında 1 saat bekletin.

Evde Yeşil Zeytin Yapımı, Yeşil Kırma Zeytin Tarifi, Yeşil Çizme Zeytin Nasıl Yapılır?


Adanalılar bilirler, evde Yeşil Zeytinin tadı bir başka olur. Gerçi bizimde bir tarafımız Adanalı.. Yeşil Zeytini kahvaltı sofralarından eksik etmeyen Adanalıların bir bildiği olsa gerek. Evde yapmanız gereken bir konserve türü arkadaşlar on numara oluyor...

1.KIRMA ZEYTİN:Yaz ortalarında ve bu aylarda pazarlarda özellikle köylülerin sattığı dalından kopmuş tazecik yeşil zeytini evde bir çekiç yardımıyla fazla ezmeden teker teker kırıyoruz.Kırdığımız zeytinleri bir kavanoza doldurup,yada kola şişesine üzerini tamamen kaplayacak kadar su ilave ediyoruz.Bu suyu hergün değiştirmemiz gerekiyor renginin kararmaması ve acılığının gitmesi için.Ve takriben 10 gün sonra zeytinimiz hazır kahvaltıda tuzluyoruz ve afiyet ile yiyoruz.

2.ÇİZME ZEYTİN:Yine aldığımız zeytinleri bu sefer kırmak yerine bıçakla dört tarafından çiziyoruz.Kavanozumuza doldurup,üzerine tamamen suyumuzuda ekledikten sonra bir miktar limon tozu veya limon sıkıyoruz.Ağzını sıkıca kapattıktan sonra hiç açmamak suretiyle 20 gün boyunca olmasını bekliyoruz.Bu pazarlardan,marketlerden aldığımız yeşil zeytinin birebir aynı tarifidir.

Çizme Zeytin İçin 2.Tarif

Malzemeler:
1.5 litrelik şişe
1 tatlı kaşığı şeker
1.5 yemek kaşığı çiçek yağı
1 tatlı kaşığı sirke
1.5 yemek kaşığı yemeklik tuz

Yapılışı:
Bu saydığımız malzemeler şişeye doldurulur, şişenin kapağı kapatılır ve her gün veya gün aşırı ters yüz yapılarak karıştırılır. Yaklaşık 6 ay sonra kullanıma hazırdır. İlk açıldığında zeytinlerin rengi hafif mor, tadı buruk olabilir. Kapak açıldıktan 1 hafta sora tat dilediğiniz seviyeye gelecektir.Kolay Çizme Zeytin Yapımı

Vişne Konservesi Tarifi, Vişne Konservesi nasıl yapılır?


Vişne Konservesi denediniz mi? Cevabınız hayırsa mutlaka yazmış olduğum Vişne Konserve tarifini mutlaka deneyin, farklı bir tat!

Malzemeler:
3 kilo vişne
Şurubu için:
3 kavanoz soğuk su
1.5 kavanoz şeker

Vişne Konservesi Yapılışı:
Önce şekerli şurubu hazırlanır. Yani: Soğuk su tencereye şekerle birlikte konur. Şeffaf bir renk alana kadar kaynatılır. Altı kapanır.
Sağlam ve iri vişneler bol suda iyice yıkanarak sapları ayıklanır.İstenirse çekirdekleri çıkarılır
vişneler kavanozlara çiğ olarak kavanozlara paylaştırılır. Kavanozlar hafifçe sallanarak vişnelerin iyice yerleşmesi sağlanır.

Ezme Turşusu Tarifi, Ezme Turşusu Nasıl Yapılır?

Ezme turşusu olur mu demeyin! Fatma'nın Mutfağından Ezme Turşusu tarifini mutlaka deneyin. Değişik ve kolay bir turşu tarifi..

Malzemeler
• 4 kg olgun
• Domates
• 1 kg
• Kırmızı biber
• 10-20 adet acı biber (acı isteniyorsa)
• 1 baş sarımsak
• 1 tatlı kaşığı şeker
• 1,5 yemek kaşığı
• Tuz
• 1/2 bardak
• Sıvı yağ
• 1/2 bardak
• Sirke
• Yarım demetten az
• Maydanoz

Ezme Turşu Yapılışı:
Malzemelerin hepsi yıkayın. Domatesleri rendeleyin, kırmızı biberlerin çekirdekleri ayıklandıktan sonra yeşil biberlerin bir kısmıyla robotta çekin. Maydanozu ince doğrandıktan sonra tüm malzemeyle birlikte karıştırın ve saklayacağınız kabın içine koyarak, yaklaşık 2 hafta bekletin, turşu olunca afiyetle yiyebilirsiniz.
Afiyet olsun…

Ev Turşusu Yapılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar


Ev Turşusu Yapılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar;

Ev Turşusu; körpe sebze ve meyveler sıkı dokularından dolayı turşu olarak kurulmaya daha elverişlidir. Turşusu yapılabilen sebze meyveler arasında salatalık, lahana, biber, yeşil domates, yaban eriği, acur, havuç, kabak, fasulye, pancar, ayva ve elma bulunur. Turşu kurulumunun yapıldığı kaba karpuz kabuğu, nohut, nar, sarımsak, dere otu, maydanoz, zencefil gibi malzemeler aroma vermek amacıyla eklenir.

Turşusu kurulacak olan malzemeler % 6-10′luk tuz çözeltisine basılır ve laktik fermantasyon süreci başlar. Sebze ve meyvelerdeki şeker 20-28 C sıcaklıkta, genelde birkaç haftalık bir sürede laktik aside dönüşür. Fermantasyonu hızlandıracak kimyasallar kullanılabilir. Sonuçta elde edilen çözeltinin asitliği %1 civarındadır. Fermantasyon süresince tuzlu çözelti istenmeyen organizmaların üremesini engeller.

Turşu yapmanın sırlarını öğrenmek için bizi takip etmeye devam edin!

En iyi turşu nasıl yapılır, Okumadan turşu yapmayın!!

Öncelikle iyi ve lezzetli bir turşu yapılabilmesi için, turşuda ki tuz oranının çok iyi ayarlanması gerekir. Bu olmazsa olmazlardandır. Aksi halde, turşu ya yenemeyecek kadar tuzlu, ya da az tuzlu olur.

Turşu yapımında sebzeler, %5-6 tuzlu suda ekşimeye bırakılır. Sebzeler üzerine salamura döküldüğünde  sebze ve salamura arasındaki tuz alışverişi nedeniyle, salamuranın tuz oranı azalır. Bunun için, hazırlanacak salamuranın, başlangıçtaki tuz oranı daha yüksek olmalıdır. Ya da, kontrol edilerek eksilen tuz ilave edilebilir. salamura, turşusu kurulacak sebze üzerine döküldüğü zaman, tuzun bir kısmı sebzenin içerisine girer. Böylece birkaç gün sonra tuz oranı %4’e düşer ve daha aşağı inmez.

9 Kasım 2012 Cuma

Kiraz Turşusu Tarifi, Kiraz Turşusu Nasıl Yapılır?

Kiraz Turşusu Tarifi, Kiraz Turşusu Nasıl Yapılır? Kiraz çok sevdiğim bir meyvedir ve bizim oralarda bol miktarda yetişmektedir. İhraç ürünü olan kirazı farklı bir şekilde değerlendirmeyi düşündüm ve Kiraz tuşusu kurdum, sizede tavsiye ederim.. Darboğaz kirazını bilmeyen var mı :)

Malzemeler:
2 kg kiraz(miktarı size bağlı)
Tuz ve su

Yapılışı:
Kirazları toplayıp saplarını çıkartın. Kavanoza koyduktan sonra bol tuzlu, su yapıp üzerini kaplıycak şekilde örtun. Kiraz turşusuna sirke ve sarımsak koyulmaz ama damak tadı deneyebilirsiniz. Ayrıca turşunuz olduktan sonra soğan ve sarımsakla kavurup yemenizi tavsiye ediyorum.

Nane Turşusu Tarifi,Nane Turşusunun Yapılışı

Nane Turşusu, tarihten günümüze gelen bir lezzet çeşidi. İşte tarih sayfalarından bir alıntı; Osmanlı mutfağında yapılan bir turşuymuş aynı zamanda. Muhammed Bin Mahmud Şirvani kitabında faydalarına değinmiş. Şöyle ki ; "nane turşusunun mideyi güçlendirdiğini, hıçkırığı kestiğini, yemek arasında ve yemekten sonra yenildiğinde sindirimi kolaylaştırdığını, diş ağrısını dindirdiğini, iştah açtığını ve kokulu kirleri vücuttan attığını belirtiyor."

Naneler yıkanır ve kurutulur. Kalın dalları sirkede sertleştiğinden, kalın dallarından ayıklamak gerekiyor.
5 lt büyüklüğünde bir turşu kabına sıkı sıkı yerleştirin.

Karpuz Turşusu‎ Tarifi - Karpuz Turşusu‎ Nasıl Yapılır

Karpuz Turşusu‎ Tarifi - Karpuz Turşusu‎ Nasıl Yapılır? Çoook farklı bir turşu türü.. Aaaaa bu da olur mu demeyin. Biz yatık oldu! İşte karpuz tarifi;

Malzemeler;
Orta buyuklukte karpuz
Su
Tuz
Sirke
Seker
Karanfil ve cubuk tarcin

Yapılışı:
Karpuz ile hazırlayabileceğiniz son derece orijinal bir tarif, karpuz turşusu. Bunun için yapmanız gereken karpuzu dilimlemek ve meyvesini ayırmak. 5 santimetre uzunluğunda ve 2,5 santimetre genişliğinde doğradığınız kabukları 5 dakika kadar haşladıktan sonra soğuk suya tutun. Ardından 1,5 litre suya 100 gram tuz ekleyip kabukları içine atın. Altı saat bekletin, suyu süzüp aynı işlemi iki sefer daha tekrarlayın. Son defasında kaynatma süresine birkaç dakika daha ilave edin.

Kapari turşusu nasıl yapılır, Kapari turşusunun tarifi

Kapari turşusu nasıl yapılır, Kapari turşusunun tarifi.. Özlediğim bir tat, hadi beraber yapalım. İşte malzemeler ve tarifi;

Malzemeler:
1 kg kaparinin açılmamış çiçek tomurcukları (nohut büyüklüğünde)
% 15 iri salamura tuzu,
su ve elma sirkesi.

Yapılışı:
Nohut büyüklüğündeki çiçek tomurcukları % 15-16'lık tuzlu su (salamura) içerisine konur. Gölge bir ortamda 8-10 gün bekletilir. Bu süre sonunda çiçek tomurcukları salamura içerisinden çıkarılır ve musluk suyuyla iyice yıkanır. Daha sonra % 5-6'lık limon veya elma sirkesinin içerisine konur. Taze sürgünlerde de aynı işlemler yapılarak turşu elde edilebilir. Olgunlaşmamış meyveleri iğnelerle delinmek suretiyle de yukarıdaki işlemlere tabi tutularak kullanılabilir. Bunlar iştah açıcı olarak salata, pilavlı yemekler ve et sosları içerisine konarak tüketilir.

Afiyet Olsun..

Bamya turşusu tarifi, bamya turşusu nasıl yapılır?

Bamya turşusu tarifi, bamya turşusu nasıl yapılır? Bamya turşusu çok farklı bir turşu çeşidi, severek kurup yiyebilirsiniz.. İşte malzemeler ve tarifi;

Malzemeler:
2 kg.bamya
3 su bardağı üzüm ve elme sirkesi karışımı
1 avuç sarımsak
3 yemek kaşığı tuz

Yapılışı:
Bamyalar yıkanır,sapları duracak şekilde, kavanoza yerleştirilir. Sirkesi, tuzu ve sarımsakları ekleyerek, kavanozun tamamı dolacak şekilde su ilave edilir.

Yaklaşık 15 gün kadar sonra turşu hazırdır.

Domates turşusu tarifi, Domates turşusu nasıl yapılır?

Domates turşusu tarifi, Domates turşusu nasıl yapılır? Sevdiğim bir lezzet, işte tarifi;

Malzemeler:
Domates,
Tuz,
sarımsak

Yapılışı:
Normal iriliğe ulaşmış, yeşil rengi sarı-beyaza dönmüş veya hafif kızarmış, halk arasında “çakır domates” olarak isimlendirilen sert yapılı domatesler turşu için uygundur.

Yeşil domateslerden turşu yapıldığı zaman, turşu tatsız olur ve rengi esmerleşir. Olgun domatesler kullanılırsa turşuda yumuşama, ezilme, kabukta aynlmalar meydana gelir.

Havuç Turşusu Tarifi, Havuç Turşusu Nasıl Yapılır

Havuç Turşusu, bence ilginç bir turşu çeşidi. Havuç her meysim bulunan bir sebze yinde ben taze olarak yenmesi taraftarıyım. Ama isteyenlerde farklı tatlar için kurabilir..

MALZEMESİ;
5 kg. havuç
2 litre sirke
2 baş sarmısak
Tuz
Turşular

YAPILIŞI;
Havucu kazıyıp uzunlamasına dörde bölünüz. Sonra hepsini üçer dörder parçaya ayırarak kaynar suda ayrılmayacak kadar haşladıktan sonra kevgire alıp üstüne hafif ağırlık koyarak süzülmeye bırakınız. Birkaç saat sonra aralarına, kereviz dalı koyarak kavanoza istif ediniz. Hafif baskı tahtası ve taşını koyduktan sonra tuz ile dövülmüş sarımsağı keskin sirke ve bir misli havucun haşlama suyu ile karıştırıp üstüne çıkıncaya kadar doldurunuz.

Üç dört gün sonra servis yapınız. Afiyet Olsun..

Soğan Turşusu Tarifi, Soğan Turşusu Nasıl Yapılır?

Soğan Turşusu, arayıpta bulamadığınız bir lezzet, turşuyu kurması oldukça basit ve 20 günde yenmeye hazır bir turşu.. İşte malzemeler ve yapılışı;

Malzemeler:
Yeteri Kadar Soğan
Sirke
Tuz





Yapılışı:
Beyaz soğandan güzel olur. Ufaklarından seçip soyun. Kavanoza koyun.

Üstüne su, sirke, tuz ilave edin. 5 gün sonra kontrol edip tadını ayarlayın. 20 günde hazırdır. (Ölçü; 1 litre su 200 gram tuz, yarım bardak sirke.)

Karnabahar Turşusu Tarifi, Karnabahar Turşusu Nasıl Yapılır

Karnabahar Turşusu Tarifi, Karnabahar Turşusu Nasıl Yapılır. Tek kelime ile mükemmel bir turşu diyebilirim. Çabuk olan bir turşudur. Bir hafta gibi bir sürede yenecek kıvama gelmektedir.

MALZEMELER
1 adet küçük karnabahar
1 çay bardağı üzüm sirkesi
yarım baş sarımsak
2 adet acı sivri biber (arzuya bağlı)
3 yemek kaşığı yemeklik tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
tahmini su

YAPILIŞI
Karnabaharı bıçak yardımıyla çiçek çiçek ayırın bir tencereye koyun karnabaharların üzerleri kapanacak şekilde su koyun tencereyi ocağa alın 5 dakika kadar karnabaharı kaynatın ocağı kapayın soğumaya bırakın soğuyunca karnabarları sığabilecek bir kavanoza veya pet bir turşu bidonuna koyun üzerine tuzunu toz şekerini sarımsağını biberleri büyükçe doğrayan ekleyin kavanoz dolana kardarda su koyun kavanozun kapağını kapatın güneş almayan bir yerde ekşimesi için bekletin..

Afiyet olsun...

Mor Lahana Turşusu Tarifi, Mor Lahana Turşusu Nasıl Yapılır?


Mor Lahana Turşusu, Mor dediğime bakmayın siz kara lahanada diyebilirsiniz.. 

Malzemeler
1 kg mor lahana
1,5 su bardağı üzüm sirkesi
1 su bardağı su
1 yemek kaşığı limon suyu
2 tatlı kaşığı kaya tuzu

Kara lahana Turşusu Nasıl yapılır?
Lahanayı önce dörde bölün. Sonra ince ince kıyın.
Üzerine tuzu serpin ve 2-3 dakika kadar hafif sıktırarak ovalayın. Bu işlemin sonunda lahana yumuşayacak, sulanır gibi olacak. Lahanaları uygun bir kavanoza sıkıca doldurun.
Diğer malzemeleri ayrı bir kapta karıştırıp, üzerine sulu sirke karışımını ekleyin.
Eğer eksik gelirse kalan yeri sirke ile doldurun.

Sodalı Biber Turşusu Nasıl Yapılır, Sodalı Biber Turşusu Tarifi


Sodalı Biber Turşusu Nasıl Yapılır, Sodalı Biber Turşusu Tarifi.. İşte yeni bir turşu tarifi daha.. Sodalı turşu mutlaka denemeniz gereken bir turşu, kurmak kolay ama vazgeçmek zor! İşte tarifi;

Malzemeler:
1 Kg. sivri biber
1 Baş sarımsak
1 Çay bardağı kaya tuzu
1 Şişe maden suyu
ve Üzüm sirkesi

Yapılışı:
Kavanoza biberler ve aralarına soyulmuş sarımsak ve tuz koyarak yerleştirilir. Üzerine maden suyu ilave edilir. Kalan kısım sirkeyle tamamlanır. Kavanozun kapağı sıkıca kapatılır.

Kullanılmamış kapak kullanmak iyi olur. 15 gün sonra servis edilebilir.

Not: Bu tarif [ tursunasilyapilir.blogspot.com ] sitesinde yayınlanmaktadır! Alıntı ( çalıntı ) yapılamaz..

Ekşili Turşu Tarifi, Ekşili Turşu Nasıl Yapılır?


Ekşili Turşu Tarifi, Ekşili Turşu Nasıl Yapılır? Hiç ekşili turşu tattınız mı? Eğer bu lezzeti tatmadıysanız, tarifimizi okuyun ve ekşili turşunuzu yapmaya başlayın. Severek tüketeceğiniz bu lezzeti denemenizi tavsiye ederim. Hadi afiyet olsun...

Malzemeler:

3-4 tane orta boy patlıcan
7-8 tane etli yeşil biber
3-4 diş sarımsak
1 tutam nane
1 yemek kaşığı ekşi

Yapılışı:
Biberler ayıklanıp istenilen boyda doğranır. Patlıcanlar da doğranıp üzerine sıcak su ve tuz ilave edilerek haşlanır. Daha sonra soğuk suda yıkanır. Diğer tarafta sarımsaklar ezilip üzerine ekşi, nane ve tuz ilave edilip sulandırılır. Hazırlanan patlıcan, biber içine atılıp 1 saat bekletildikten sonra servise hazırlanır.

Karadeniz Usulü Kavurmalık Fasulye Turşusu Tarifi


Karadeniz Usulü Kavurmalık Fasulye Turşusu Tarifi.. Bir Karadeniz'li olarak bu turşuyu yapmaktan zevk duyuyorum. Sizlere de tavsiyem en kısa zamanda denemeniz ve yemek kitabınıza bu enfes tarifi eklemenizdir..

Malzemeler 

10 kg ipliksiz ve içsiz taze fasulye
6-7 baş sarımsak
200 gr acı biber
2 su bardağı kadar tuz
yeteri kadar su

Yapılışı:

Büyük bir tencerede suyu kaynatalım uçlarını kırdığımız fasulyeyi suya atarak normal bir şekilde haşlayalım.

Karışık Turşu Tarifi, Enfes Karışık Turşu Nasıl Yapılır?


Fatma'nın Mutfağından Karışık Turşu Tarifi.. En sevdiğim turşu çeşitlerinden biride karışık turşudur. Karışık turşu içine dereotu atıldığından damağınızda unutamayacağınız bir tat bırakır.. İşte kendi mutfağımdan "Karışık Turşu" tarifi, hepinize şimdiden afiyet olsun..


Malzemeler

1 kg havuç
1 kg salatalık,
1 kg körpe yeşil biber,
10 adet kırmızı biber,
1 kg yeşil domates,
56 çorba kaşığı kaya tuzu,
1 su bardağı üzüm sirkesi,
1012 diş sarımsak,
Maydanoz,
Dereotu ve defne yaprağından herhangi birini kullanabilirsiniz.

Karışık Turşu Nasıl Yapılır : Havuçların dışını kazıyın ve halka şeklinde doğrayın. Sivri biberleri yıkayıp uçlarından biraz kesin. Salatalıkların başlarını alın. Turşuyu yapacağınız kavanozu dolduracak kadar suda tuzu eritip sirkesini ilave ederek salamurasını hazırlayın. Hazırladığınız sebzeleri kavanoza değişimli olarak yerleştirin. Aralarına sarımsak dişlerini ekleyin. Salamurayı kavanoza sebzeleri geçecek kadar boşaltın. Defneyaprağını üzerine yerleştirip kapağını sıkıca kapatın. Kuru ve serin bir yerde 15 gün bekletin.

İyi turşu limonla mı, yoksa sirkeyle mi yapılır?


İyi turşu limonla mı, sirkeyle mi yapılır? 

Neşeli Günler filmini pek çok kişi hatırlar... Adile Naşit ve Münir Özkul`un turşucu karı-kocayı canlandırdığı filmde biri iyi turşunun limonla, diğeri ise sirkeyle yapıldığını söylüyordu. Bakmayın siz filmde karı-kocanın ayrıldığına... İbrahim Bey `Bu filmde olur ancak` diyor. Çünkü bir turşunun içinde limonun da sirkenin de olması gerektiğini söylüyor. `İkisi de olmalı, çünkü turşuyu diri tutar` diyor.

Turşu kaç günde olur, turşu olması için kaç gün beklenmelidir?


Turşu Kaç günde olur? 

Ahmet Bey, turşuyu yaptıktan sonra bir gün güneşin altında tutulmasını tavsiye ediyor: `Güneş alırsa gaz yapar ve içindeki sebzeler daha çabuk sararır. Bir gün güneş altında tuttuktan sonra güneş almayan bir yerde 15 gün bekletilmeli ve sonra kapağı açılmalı.

http://tursunasilyapilir.blogspot.com

Turşu yapımında püf noktalar nelerdir, turşu nasıl yapılır?

Tüm sebze ve meyvelerden turşu yapılabilinir ancak turşu malzemelerimizin dalından yeni kopmuş olmasına dikkat etmenizde fayda var. Aynı zamanda turşu malzemeleri fazla iri olmamalıdır. Çünkü iri sebze, asitli ortamda gelişir ve orta kısmında oluşacak bakteri kültürleri midede gaz yapar. 

Bu yüzden sebzelerin küçüğünü seçmenizde yarar vardır. Örneğin 7- 10 santim arasında bir salatalık, turşu yapmak için yeterlidir. Turşuyu cam bir kavanozda kurmanız hem sağlık açısından hem de lezzet açısından önemlidir. Cam kavanoz turşuya lezzet kazandırır. Sirkenin etkisiyle iştah açan ve besleyici gıda maddeleri içeren turşu, plastik kaplara kurulursa tadı bozulur ve sağlık açısından tehlikeli sonuçlar verebilir. Turşu soğuk ortamda bekletilirken, asetik asit bakterileri çoğalarak asit ortamı oluşturur. Asitli ortamda da plastik-teki kimyasal maddeler çözülerek turşuya karışırlar. Bu da insan sağlığını olumsuz etkiler. 

Közlenmiş kırmızı biber turşusu tarifi, Közlenmiş kırmızı biber turşusu nasıl yapılır?

İşte neffis bir turşu tarifi, Közlenmiş kırmızı biber ( papia biber ) tarifi, ister fırında közleyin isterseniz mangalda közleyin ama yemeye doyamayacağınız bir turşu, şimdiden afiyet olsun!!

Közlenmiş kırmızı biber turşusu
Malzemeler:
2 kg. kırmızı biber
bir küçük çay bardağı sirke (ben annemin yaptığı mor üzüm sirkesini kulanıyorum)
bir küçük çay bardağı zeytinyağı
3 iridiş sarmısak
1.5 tatlı kaşığı kaya tuzu
1 çay kaşığı şeker
8-10 dal maydanoz

Hazırlanışı:
Biberleri yıkayıp fırın tepsisine dizin.
Kabukları soyulabilir hale gelene kadar fırında en yüksek ısıda tutun.
Fırından çıkarıp kabuklarını soyun.
Sap ve çekirdeklerini çıkarıp,iri parçalar halinde doğrayın.
İçine sarmısak ve maydanozları doğrayın.
Sirke,tuz,şeker ve zeytinyağını da katıp harmanlayın.
Bir kavanoza koyup ağzını kapatın.
Turşunuzu bir gün dışarıda bekletip,daha sonra buzdolabına kaldırın.

Kırmızı Pancar Turşusu Tarifi, Kırmızı pancar turşusu nasıl yapılır?

Bu gün sizlere Kırmızı Pancar Turşusu Tarifi, Kırmızı pancar turşusu nasıl yapılır anlatmaya çalışacağız. Pancar turşusu çok lezzetli oluyor denemenizi tavsiye ederiz. Bakalım tarifimiz nasıl olacak? Şimdiden afiyet olsun arkadaşlar...
Malzemeler
  • 3 kg kırmızı pancar
  • 1,5 su bardağı sirke
  • 2,5 yemek kaşığı iri kaya tuzu
  • 6 diş orta boy sarımsak
  • suyu yettiği kadar ayarlayabilirsiniz.
Kırmızı pancar turşusu nasıl yapılır?
    • Öcelikle pancarları bir güzel yıkayın  ve küp şeklinde doğrayın
    • Bir tencereye koyun ve üzerine su ilave ederek 4 dk kaynatın daha sonra pancarları sudan alın suyu kullanmak üzere bir kenarda bırakın.
    • Yukarıda miktarı verilen Kaya Tuzu , sirke ve kenarda bekleyen pancar suyunun yarısından biraz fazlasını ilave edin.
    • Pancarları cam kavanoza zevkinize göre aralarına sarımsak koyarak yerleştirin gerekirse artan pancar suyunda ilave edebilirsiniz. Afiyet Olsun arkadaşlar..
    Tarif denenmiştir. Rahatlık kopyalayıp başka sitelerde yayınlayabilirsiniz. Nede olsa bu tarifler babamızın malı değil!




    Domates Soslu Biber Turşusu Tarifi


    Domates Soslu Biber Turşusu Tarifi.. Bu gün sizlere severek yiyeceğiniz ve iştah açıcı bir turşu tarifi vermek istiyorum. İşte benimde evde sürekli yaptığım ve yemeklerde tükettiğim turşu tarifi, şimdiden afiyet olsun..
    Malzemeler (2 kg.lık kavanoz için)
    • 300 gr. kadar süs biberi
    • 2- 2,5 kg. kadar domates
    • 7-8 iri diş sarımsak
    • 1 çay bardağı üzüm sirkesi (olmasa da ekşiyor ama sirke tadını seviyorsanız koyun)
    • 2 yemek kaşığına yakın salamuralık kaya tuzu
    • Üzerini kapamak için yarım demet maydanoz ve zeytinyağı

    Biber Turşusu Nasıl Yapılır? Biber Turşusu Tarifi


    Kolay Biber Turşusu Tarifi
    Biberleri yıkayın, ortalarına bıçakla birer kesik atın. Kavanoza doldurun. Biberlerin üzerini kapatacak kadar sirke doldurun. 
    Eğer tuzlu olsun isterseniz, 5 lt. için 1.5 yemek kaşığı kaya tuzu ilave edin. Ayrıca sarımsak tadını seviyorsanız, aralarına sarımsak da ilave edebilirsiniz. Ağzını sıkıca kapatıp güneş almayan bir yerde bekletin. 
    Sıcak havalarda 10 gün içinde turşunuz olur inşaallah. Afiyet Olsun..

    Salatalık Turşusu Nasıl Yapılır, Salatalık Turşusu Tarifi

    1 kg. salatalık, 2 adet 1kg.lık kavanozu doldurmuyor. Birisinin üçte biri boş kalıyor. Ben yarım kalan kavanozu havuçla doldurdum. Eğer çok sıcakta turşunuzu kurduysanız her bir kavanozun suyuna dörtte bir, normal aspirin atın ki erimesini engellesin. Bir izleyicim bebeğinin gevelemesi için havuç turşusunu da sormuştu. Havuç turşusunu da aynı şekilde yapabilirsiniz.


    Kornişon salatalık turşusu
    Malzemeler (1 kg.lık konserve kavanozu için)
    • 600 gr. turşuluk salatalık
    • 1 su bardağı sirke
    • 2 tepeli tatlı kaşığı tuz
    • 1 tatlı kaşığı şeker
    • 2-3 diş sarımsak
    • Aldığı kadar sıcak su

    Mor Lahana Turşusu Nasıl Yapılır, Lahana Turşusu Tarifi


    Kolay bir kış turşusu var sırada. Özellikle salatalara kullanmak için çok iyi oluyor. Bir nevi salamura gibi. Hazırlaması da çok kolay. Denemeyenler verdiğim net ölçülerle tereddüt etmeden deneyebilirler.
    Malzemeler
    • 1 kg mor lahana
    • 1,5 su bardağı üzüm sirkesi
    • 1 su bardağı su
    • 1 yemek kaşığı limon suyu
    • 2 tatlı kaşığı kaya tuzu
    Kara lahana Turşusu Nasıl yapılır?
    • Lahanayı önce dörde bölün. Sonra ince ince kıyın.
    • Üzerine tuzu serpin ve 2-3 dakika kadar hafif sıktırarak ovalayın. Bu işlemin sonunda lahana yumuşayacak, sulanır gibi olacak. Lahanaları uygun bir kavanoza sıkıca doldurun.
    • Diğer malzemeleri ayrı bir kapta karıştırıp, üzerine sulu sirke karışımını ekleyin.
    • Eğer eksik gelirse kalan yeri sirke ile doldurun.
    • Ağzını sıkıca kapatıp güneş almayan bir yerde 8-10 gün kadar bekletin.

    Çağla Turşusu, Badem Turşusu Nasıl Yapılır?


    Osmanlı Mutfağında da Çağla turşusu yapılırmış. Ayrıca Gaziantep’de de eski kadınlar yaparmış. Belki başka yerlerde de yapılıyordur ama öyle bir kayda rastlayamadım.
    Ben badem çağlasıyla yaptım fakat, yaza doğru kayısı çağlasıyla da olur sanırım. Çağlaların mümkün olduğu kadar körpe olması lazım. Yoksa turşuda nahoş bir sertlik olur.
    BADEM ÇAĞLASI TURŞUSU (850 GR.lık kavanoz için)
    Malzemeler
    • 500 gr. çağla
    • 2 tatlı kaşığı tuz
    • 2 çay kaşığı şeker
    • 1 küçük çay bardağı üzüm sirkesi
    • 2 diş sarmısak
    Çağla turşusu nasıl yapılır?

    Fasulye Salamurası Nasıl Yapılır, Fasulye Salamurası Tarifi


    Fasulye Salamurası Nasıl Yapılır, Fasulye Salamurası  Tarifi.. İşte size severek yiyeceğiniz bir turşu tarifi daha doğrusu salamura tarifi, afiyet olsun..
    Malzemeler (2 kg. lık kavanoz için)
    • 1200 gr. fasulye
    • 6 yemek kaşığı kaya tuzu (Deniz tuzu da olur)
    • Su
    Fasulye Salamurasının yapımı
    • Fasulyeleri ayıklayıp, bir kaç su yıkayın. Kavanoza sıkıca yerleştirin.
    • Üzerine çıkacak kadar su koyun ve suyu derin bir kaba dökün. (bunu su miktarını kesin olarak ayarlamak için yapıyoruz)
    • Suyun içine tuzu atın ve eriyene kadar karıştırın.
    • Tuzlu suyu fasulyelerin üzerine dökün.
    • Ağzına temiz bir buzdolabı poşeti yerleştirip kapağını sıkıca kapatın.
    • Yaklaşık 20 gün sonra salamurayı kullanabilirsiniz.
    • Fasulyeleri kullanmadan en az 4-5 saat önce normal suya koyup tuzunu giderin.
    • Afiyet şifa olsun. Allah celle celalehu sağlıkla, ağız tadıyla yemeyi nasip eylesin.

    Popüler