17 Kasım 2012 Cumartesi

Arbi Turşusu Tarifi, Arbi Turşusu Nasıl Yapılır?

İşte size hiçbir yerde bulamayacağınız bir turşu tarifi, Arbi Turşusu Hindistan mutfağından bir tat, sizde bizdeki yer elması ile bu turşuyu yapmayı deneyebilirsiniz.. Afiyet olsun!

Malzemeler:


1/2 kg Arbi
2 tatlı kaşığı toz çemen tohumu
4 1/2 tatlı kaşığı öğütülmüş baharat
4 çay kaşığı öğütülmüş anason
3 çay kaşığı kırmızı pul biber (Lal Mirchi)
4 çay kaşığı Tuz (Namak)
1 1/2 su bardağı sirke (Sirka)
2. Limon suyu (Nimbu)
1 1/2 su bardağı Hardal Yağı (Sarson Ka Tel)
1/4 çay kaşığı hindistan cevizi
1 küçük parça topuz

Arbi turşu nasıl yapılır:
Yumuşayana kadar tuzlu suda Arbi kaynatın. Pembeleşene kadar kızgın yağda Arbi'yi kızartın. Sirke, zemin baharat, anason, kırmızı biber, çemen, tuz, limon suyu ekleyin, biraz alevlenebilir korkmayın. Kızardıktan sonra rendelenmiş hindistan cevizini üzerine serpin. Serin bir yerde hava geçirmeyen bir kavanoza koyun. Iki gün sonra servis yapın.
Bu turşu yaz aylarında 15 gün, kışın iki ay muhafaza edilebilir.

Marul Turşusu Tarifi, Marul Turşusu Nasıl Yapılır?

Marul Turşusu, pekte alışık olmadıımız bir tat ama denemenizi tavsiye ederim. Tatlı ve Ekşi Marul Salatası yapabilirsiniz, hazırlaması kolaydır yapılan bir hata marulların bozulmasına neden olabilir.

Hazırlama Süresi: 15 dakika
Toplam Süre: 15 dakika
Malzemeler:
    1 yuvarlak baş marul veya 600 gram Torbalı marul
    1 su bardağı su
    2 çay kaşığı tuz
    4 yemek kaşığı şeker
    6 yemek kaşığı sirke

Hazırlanışı:
1. Marul yaprakları ayırın ve yıkayın. Büyük bir kase yerleştirin.
2. Ayrı bir kapta, karışım suyu, sirke, şeker ve tuz. Karışım zevkinize göre biraz ayarlanabilir.
3. Marul üzerine dökün. Hazırladığınız Sıvı ile iyice marulu karıştırmak için ellerinizi kullanın.
4. Oda sıcaklığında 20-30 dakika bekletin. Daha sonra buzdolabına koyabilirsiniz.

NOT: Buzdolabına koyduğunuz turşu birgün sonra olmaya başlar..

14 Kasım 2012 Çarşamba

Dere Otlu Doldurulmuş Biber Turşusu Nasıl Yapılır?


Doldurulmuş Biber Turşusu, çok sevdiğim turşu çeşitlerinden biridir. Turşunuzu hazırlarken içine iki üç sap Dereotu koymanız hem aromasını artıracak hemde farklı bir tat verecektir. Tercih sizin. Afiyet Olsun..

Malzemeler : 
1.5 kg dolmalık biber
5 adet salçalık kırmızı biber
1 diş sarımsak,
1 demet maydanoz
12 dal kereviz veya Dere Otu
1 adet küçük lahana
2 bardak sirke
İsteğe göre tuz

Yapılışı :
Biberleri yıkayıp saplarını ve tohumlarını ayırın. Lahana, salçalık biber, sarımsak  maydanoz ve kerevizi ince ince kıyıp karıştırın  biberlere sıkıca doldurulup kavanoza yerleştirin. Dört buçuk su bardağı suya bir çorba kaşığı tuz koyup, tuzlu su hazırlayın. Buna sirke karıştırıp kavanoza boşaltın. Üzerine uygun bir ağırlık konup kapağını örtün. Bozulmaması ve diri kalabilmesi için soğuk yerde saklayın.

Bu tarif  [ tursunasilyapilir.blogspot.com ] adresinde yayınlanmaktadır. İzinsiz başka sitelerde yayınlanamaz

Patlıcan Turşusu Nasil Yapılır? Patlıcan turşusu Tarifi


Fatma'nın Mutfağından çok farklı bir tat, Patlıcan Turşusu.  Tarifinde de verilen şekeri turşunuza koymaya bilirsiniz. Şeker biraz tatlandıracaktır. Ben şeker koymadan yapıyorum ama siz isterseniz şekerde koyabilirsiniz. Afiyet Olsun..

Malzemeler:

2 kg patlıcan
1/2 acı biber
1  su bardağı sirke
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tane karabiber
1 çay kaşığı şeker
tuz

Yapılışı:Patlıcan alacalı soyulur.Biberler temizlenir.Uzun uzun doğranır.Bir tencerede yağ ve sirke karışımı kaynatılır.Kaynayan karışıma biberler,tuz ve şeker atılır.5-6 dk kaynatılır.Aralarına sarımsak konularak kavanoza konulur.Lezzetli  bir turşu tarifi yaz kış  yapabilirsiniz.

Büyük bir tencereye su ve sirke koyup, orta ateşe koyun. Karışımı bir taşım kaynattıktan sonra tencereyi ateşten alıp, yağı ekleyerek bir kenarda ılınmaya bırakın.
Karışım ılınınca kavanozda patlıcanların üstüne boca edip; dereotu saplarını serpiştiriniz. 
Kavanozun ağzını sıkıca kapatıp, serin ve nemsiz bir ortamda bir ay kadar beklettikten sonra, turşunuzu servis yapın.

Pancar Turşusu Nasıl Yapılır? Pancar Turşusu Tarifi


Pancar Turşu çok kolay yapılan ve 1 gün sonra yenmeye hazır olan bir turşudur. şimdiden afiyet olsun arkadaşlar..

1 kg kırmızı pancar
2 diş sarımsak
1 su bardağı sirke,
1 su bardağı su
1/2 çorba kaşığı tuz

Pancarlar yıkayıp, çok yumuşak olmayacak şekilde haşlayıp soyun, yuvarlak yuvarlak dilimleyip bir kavanoza koyun. Sarımsağı tuzla ezip sirke ve su ekleyip kavanozun içine boşaltın. Kavanozu şöyle bir sallayın. Kavanozun kapağını kapatın. 1 gün sonra turşumuz hazır...

10 Kasım 2012 Cumartesi

Turşu Tarifi Gönder

Sizlerde bu blog'a değişik turşu tariflerini gönderebilirsiniz. Göndermiş olduğunuz tarifler bloğumda yayınlanacaktır.

İşte mail adresim:


tursunasilyapilir@gmail.com

Fatma'nın Mutfağı Turşu Tarifleri

Bu blog'da verilen "Turşu Tarifleri" Fatma'nın mutfağından ( blog yazarı ) özel tariflerdir. Başka yerde bulamayacağınız bu eşsiz tarifler sadece bu blog'da yayınlanmaktadır. Alıntı ( çalıntı ) yapılamaz!

İyi bloglamalar canlarım!!

Zencefil Turşusu Tarifi, Zencefil Turşusu Nasıl Yapılır?



Zencefili bilmeyeniniz yoktur, peki zencefil turşusu duydunuz mu? Cevabınız hayırsa işte size enfes bir turşu tarifi arkadaşlar. Denemenizi tavsiye ederim, hazırlaması çok zevkli bir turşu çeşidi. Aşağıda vermiş olduğum malzeme listesi ile işe başlayalım.. Şimdiden afiyet olsun!

Malzemeler:
1 adet orta boy taze zencefil (kabuğu soyulmuş)
1 yemek kaşığı tuz
2 su bardağı pirinç sirkesi
1 su bardağı şeker

Hazırlanışı
01 Zencefili ince uzun şeritler halinde doğrayın (bunun için sebze soyacağından faydalanabilirsiniz). Üzerine tuzu dökün ve karıştırın. Bir saat boyunca bu şekilde bekleterek zencefilin suyunu bırakmasını sağlayın. Suyunu süzün ve zencefilleri kurulayın.
02 Pirinç sirkesinin içine şekeri ekleyin ve orta ateşte, ara ara karıştırarak, kaynayana kadar pişirin. Kaynadıktan sonra altını kısın ve 5 dakika daha pişirin.

03 Bir kavanoza zencefilleri koyun ve üzerine kaynar haldeki sirkeyi ekleyin. Oda sıcaklığına gelene kadar birkaç saat beklettikten sonra kavanozun ağzını sıkıca kapatın ve buzdolabına koyun. İki gün geçtikten sonra zencefil tuşunuz servise hazır olacaktır. Buzdolabında dilediğiniz kadar saklayabilirsiniz.

Erik Turşusu Tarifi, Erik Turşusu nasıl yapılır


Eriğinde turşusu olur muymuş demeyin sevgili blogspot' çular oluyor işte....

Çeşitli sebze ve meyvelerin turşusu olur da erik turşusu olmaz mı? İşte damak tadınıza yeni lezzetler eklemek için erik turşusu tarifi buyurun!

Malzemeleri
1 Kilo yeşil erik
Yarım kilo sivri biber
1 Su bardağı üzüm sirkesi
7 Diş sarımsak
3 Yemek kaşığı tuz
1 Yemek kaşığı pul biber
Su


Erik Turşusu Yapılışı
Erikleri ve sivri biberleri iyice yıkayın.
Orta büyüklükteki bir kavanozun alt sırasına sivri biberleri üstüne erikleri sıkıca yerleştirin.
Sarımsakları soyup kavanoza ilave edin.
Derin bir kasede su, sirke, tuz ve pul biberi karıştırın.
Kavanozun üzerine çıkacak kadar hazırladığınız sosu dökün.
Kapağını sıkıca kapattıktan sonra ters çevirip mutfak tezgahında 1 saat bekletin.

Evde Yeşil Zeytin Yapımı, Yeşil Kırma Zeytin Tarifi, Yeşil Çizme Zeytin Nasıl Yapılır?


Adanalılar bilirler, evde Yeşil Zeytinin tadı bir başka olur. Gerçi bizimde bir tarafımız Adanalı.. Yeşil Zeytini kahvaltı sofralarından eksik etmeyen Adanalıların bir bildiği olsa gerek. Evde yapmanız gereken bir konserve türü arkadaşlar on numara oluyor...

1.KIRMA ZEYTİN:Yaz ortalarında ve bu aylarda pazarlarda özellikle köylülerin sattığı dalından kopmuş tazecik yeşil zeytini evde bir çekiç yardımıyla fazla ezmeden teker teker kırıyoruz.Kırdığımız zeytinleri bir kavanoza doldurup,yada kola şişesine üzerini tamamen kaplayacak kadar su ilave ediyoruz.Bu suyu hergün değiştirmemiz gerekiyor renginin kararmaması ve acılığının gitmesi için.Ve takriben 10 gün sonra zeytinimiz hazır kahvaltıda tuzluyoruz ve afiyet ile yiyoruz.

2.ÇİZME ZEYTİN:Yine aldığımız zeytinleri bu sefer kırmak yerine bıçakla dört tarafından çiziyoruz.Kavanozumuza doldurup,üzerine tamamen suyumuzuda ekledikten sonra bir miktar limon tozu veya limon sıkıyoruz.Ağzını sıkıca kapattıktan sonra hiç açmamak suretiyle 20 gün boyunca olmasını bekliyoruz.Bu pazarlardan,marketlerden aldığımız yeşil zeytinin birebir aynı tarifidir.

Çizme Zeytin İçin 2.Tarif

Malzemeler:
1.5 litrelik şişe
1 tatlı kaşığı şeker
1.5 yemek kaşığı çiçek yağı
1 tatlı kaşığı sirke
1.5 yemek kaşığı yemeklik tuz

Yapılışı:
Bu saydığımız malzemeler şişeye doldurulur, şişenin kapağı kapatılır ve her gün veya gün aşırı ters yüz yapılarak karıştırılır. Yaklaşık 6 ay sonra kullanıma hazırdır. İlk açıldığında zeytinlerin rengi hafif mor, tadı buruk olabilir. Kapak açıldıktan 1 hafta sora tat dilediğiniz seviyeye gelecektir.Kolay Çizme Zeytin Yapımı

Vişne Konservesi Tarifi, Vişne Konservesi nasıl yapılır?


Vişne Konservesi denediniz mi? Cevabınız hayırsa mutlaka yazmış olduğum Vişne Konserve tarifini mutlaka deneyin, farklı bir tat!

Malzemeler:
3 kilo vişne
Şurubu için:
3 kavanoz soğuk su
1.5 kavanoz şeker

Vişne Konservesi Yapılışı:
Önce şekerli şurubu hazırlanır. Yani: Soğuk su tencereye şekerle birlikte konur. Şeffaf bir renk alana kadar kaynatılır. Altı kapanır.
Sağlam ve iri vişneler bol suda iyice yıkanarak sapları ayıklanır.İstenirse çekirdekleri çıkarılır
vişneler kavanozlara çiğ olarak kavanozlara paylaştırılır. Kavanozlar hafifçe sallanarak vişnelerin iyice yerleşmesi sağlanır.

Ezme Turşusu Tarifi, Ezme Turşusu Nasıl Yapılır?

Ezme turşusu olur mu demeyin! Fatma'nın Mutfağından Ezme Turşusu tarifini mutlaka deneyin. Değişik ve kolay bir turşu tarifi..

Malzemeler
• 4 kg olgun
• Domates
• 1 kg
• Kırmızı biber
• 10-20 adet acı biber (acı isteniyorsa)
• 1 baş sarımsak
• 1 tatlı kaşığı şeker
• 1,5 yemek kaşığı
• Tuz
• 1/2 bardak
• Sıvı yağ
• 1/2 bardak
• Sirke
• Yarım demetten az
• Maydanoz

Ezme Turşu Yapılışı:
Malzemelerin hepsi yıkayın. Domatesleri rendeleyin, kırmızı biberlerin çekirdekleri ayıklandıktan sonra yeşil biberlerin bir kısmıyla robotta çekin. Maydanozu ince doğrandıktan sonra tüm malzemeyle birlikte karıştırın ve saklayacağınız kabın içine koyarak, yaklaşık 2 hafta bekletin, turşu olunca afiyetle yiyebilirsiniz.
Afiyet olsun…

Ev Turşusu Yapılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar


Ev Turşusu Yapılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar;

Ev Turşusu; körpe sebze ve meyveler sıkı dokularından dolayı turşu olarak kurulmaya daha elverişlidir. Turşusu yapılabilen sebze meyveler arasında salatalık, lahana, biber, yeşil domates, yaban eriği, acur, havuç, kabak, fasulye, pancar, ayva ve elma bulunur. Turşu kurulumunun yapıldığı kaba karpuz kabuğu, nohut, nar, sarımsak, dere otu, maydanoz, zencefil gibi malzemeler aroma vermek amacıyla eklenir.

Turşusu kurulacak olan malzemeler % 6-10′luk tuz çözeltisine basılır ve laktik fermantasyon süreci başlar. Sebze ve meyvelerdeki şeker 20-28 C sıcaklıkta, genelde birkaç haftalık bir sürede laktik aside dönüşür. Fermantasyonu hızlandıracak kimyasallar kullanılabilir. Sonuçta elde edilen çözeltinin asitliği %1 civarındadır. Fermantasyon süresince tuzlu çözelti istenmeyen organizmaların üremesini engeller.

Turşu yapmanın sırlarını öğrenmek için bizi takip etmeye devam edin!

Popüler