13 Kasım 2013 Çarşamba

Kışlık Turşu Nasıl Yapılır? İşte Püf Noktaları ve tarifi!

Kış geldi çattı peki kışlık turşunuzu yaptınız mı? Cevabınız hayır ise yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
Eğer daha önce turşu yapmadıysanız yada turşu yapmak çok zor geliyorsa sizlere vereceğimiz tarifler bu işin ne kadar kolay olduğunu göreceksiniz..İşin sırrı, malzemeleri doğru ölçüde kullanmakta.

Evde kolayca hazırlayabileceğiniz turşu tarifi:

Malzemeler
Biber, Patlıcan, Domates, Salatalık, Lahana, Havuç gibi turşuluk sebzeler.
- Sirke
- Su
- Deniz veya kaya tuzu

Yapılışı
- 1 litre suya 1 çay bardağı sirke, 2,5 çorba kaşığı deniz veya kaya tuzu. Dikkat! İyi bir turşunun ön şartı bu ayarı bozmamak.
- Sebzeleri ne kadar birbirine yakın dizerseniz görüntüsü de tadı da o kadar güzel olur.
- Turşuyu yapacağınız kavanozun steril olmasına özen gösterin. Eğer temiz olduğundan emin değilseniz kaynar su ile yıkayın.
- Turşu kavanozunun içine alternatif olarak dereotu, nohut, sarmısak koyabilirsiniz. Böylece turşuya farklı bir tat katmış olursunuz.
- Kavanozun dibine nohut mutlaka ekleyin. Bu, turşunun daha çabuk mayalanmasını sağlayacaktır.
- Turşu yapacağınız malzemeleri kavanoza dizdikten sonra kapağını sıkıca kapatın. Turşunuzu ne kadar iyi muhafaza ederseniz ömrü de o kadar uzun olur.
- Yaklaşık 1 hafta-10 gün kadar beklettiğiniz turşunuz artık hazır.

29 Kasım 2012 Perşembe

Acı biber turşusu, Scarlino Nasıl Yapılır?


Acı Biber Turşusu, Scarlino İtalyan mutfağının lezzetlerinden bir tanesi, bizim küçük acı biber turşusuna benziyor. Denemenizde fayda var. Şimdiden Afiyet Olsun Efendim..

Malzemeler:
2 Kg. Kırmızı acı biber
1 su bardağı sirke
15 diş sarımsak
6 çorba kaşığı kaya tuzu

Yapılışı:
Biberlerin sapını kesin. saplarını kesmiş güzelce rendelemiş olduğunuz biberlerin içine sirkesini, sarımsağını, biberleri katıp güzelce tüm malzemeleri harmanlayın ve ufak bir kavanozlara doldurun. Maydanozu üzerine yerleştirin ve kapağını sıkıca kapatın. Suyunu 1 hafta kadar sonra kontrol edin. Suyu azaldığında üzerine su ilave edebilirsiniz.
Serin bir yerde muhafaza etmenizde fayda vardır.

Soğan Turşusu Tarifi, Soğan Turşusu Nasıl Yapılır?


Soğan Turşusu, güzel olduğu kadar farklı bir lezzet yapılması ve denenmesi gereken bir lezzet. Bence mutlaka deneyin. Farklı lezzetlere devam.. Afiyet Olsun Efendim..

Malzemeler:

1 Kg. Kuru Soğan
4 Diş Sarımsak
1 Çay Bardağı Sirke
1 Adet Limon
Yeteri Kadar Su ve Tuz

Aroma İçin:

Hardal Tohumu
Kimyon Tohumu
Kişniş Tohumu
Tane Karabiber

Yapılışı:
Soğanları yuvarlak şekilde uğrayınız, Tuzlu suyla yıkayın böyle acısını almış olursunuz. Kavanoza doldurun. Turşunun suyunu ayrı bir kapta hazırlayıp üzerine ekleyiniz..

Alman Turşusu

Alman Turşusu bizim damak tadımıza biraz ters, fakat güzel bir turşu.. Birazcık tatlımsı şekeri atmayarak bu tatlımsılığı gidermeniz mümkün ama o zamanda turşunun orjinalliğini yitirmiş olursunuz. Afiyet Olsun.

MALZEMELER:
1-2 kg turşuluk salatalık
1 demet dereotu
1 kaşık tane karabiber
1-2 adet kuru soğan
Tuz
Toz Şeker
Sirke

YAPILIŞI:
Salatalıkları yıkayıp 1 litrelik bir kaba koyun.Üzerine 1 kaşık kadar piyazlık doğranmış soğan, bir kaç dal dereotu,7-8 tane kara biber, 1 çay bardağı kadar sirke, 1 yemek kaşığı tuz,2 tatlı kaşığı şeker ve aldığı kadar su ekleyip kapaklarını kapatın.

Kavanozları üzerine çıkacak kadar su ile doldurduğunuz bir kazanda ocağa koyun.Kaynamaya başladıktan 5 dk. sonra ocağı söndürüp soğumasını bekleyip kavanozları sudan çıkarın.

21 Kasım 2012 Çarşamba

Pezik Turşusu Yapılışı,Pezik Turşusu Nasıl Yapılır,


Şeker Pancarının sapından yapılan ve Sivas yöresine ait bir turşudur. Ben karadenizliyim bizim oralarda da yapılan bir turşu çeşididir. İsteğe göre kavurma olarak da yiyebilirsiniz.

Malzemeler;
10 kg Temizlenmiş ve Yıkanmış Pezik Dalı
1,5 Kg. Sarımsak
250 Gr. Pul Biber
4 Adet Limon
1 Su Bardağı Elma Sirkesi
Yeteri Kadar Tuz

Yapılışı:
Temizlenmiş pezik dalı kaynayan suya atılarak haşlanması sağlanır.Yumuşamaya başlayınca çıkarılıp,soğuk suya atılır. Üzerine yeteri kadar tuz atılır. Pul Biberi, sarımsak, Elma sirkesi, limon ve tuz karıştırılıp turşu kabına koyulur.Üzerine suyu ve pezik dalları konulur.

Afiyet Olsun!

Gelin Turşusu nasıl yapılır? Gelin Turşusu Tarifi


Gelin Turşusu nasıl yapılır, işte sizlere güzel ve lezzetli bir turşu tarifi daha. Gelin turşusu yabancı gelebilir ama Kırmızı Dolma Biber turşusuna benzer bir turşudur. Şİmdiden Afiyet Olsun!

Malzemeler:
8 tane kırmızı etli biber
5 su bardağı koruk suyu
6 diş sarımsak
Yeteri Kadar Tuz

Yapılışı:
Kırmızı etli biberler ocakta güzelce etrafı batırmadan közlenir. Közlenen biberler güzelce soyularak küçük küçük doğranır. Bir kaseye alınır üstüne ise sarımsaklar rendelenir. Tuz ve su eklenir, karıştırılır. Soğuk olarak servis yapılır.

Afiyet Olsun!

Galdirik Turşu Nasıl Yapılır? Galdirik Turşusu Tarifi


Tekrar birlikteyiz, bugün size "Galdirik Turşu"sunun tarifini vermeye çalışacağım. GALDİRİK diye bilinen bu bitki Karadeniz yöremizde bolca bulunur. Karadeniz insanı toprakta yetişen her şeyi değerlendirdiği gibi bu bitkiyi de değerlendirmesini bilmiştir. İsterseniz turşu şeklinde sofranızda isterseniz de turşusunu yumurta ile kızartıp yiyebilirsiniz. Şimdiden Afiyet Olsun!

Malzemeler
1 Kg. Civarında Galdirik
Yeteri  Kadar Tuz

5-10 Diş Sarımsak
İsteğinize göre Biber
Sirke

Yapılışı:
Topladığımız galdirikleri ilk olarak saplarını yapraklarından ayıklarız. Temizlediğimz galdirikleri yıkıyoruz ve haşlıyoruz. Haşlamış olduğumuz galdirikleri bir süre soğuk suda bekletiyoruz. Galdirikler soğuk suda beklerken bu arada turşuyu kuracağımız kap içerisine sarımsakları, biberleri doğranmış bir şekilde yerleştiriyoruz. Üzerine ise galdirikleri yerleştirip kapağını sıkıca kapatıyoruz.

Tekrar Afiyet Olsun!

20 Kasım 2012 Salı

Kornişon Turşu Nasıl Yapılır? Kornişon Turşu Tarifi

Kornişon Turşu Nasıl Yapılır? Kornişon Turşu Tarifi.. 

Malzemeler:
2 kg. kadar kornişon
4 adet konserve kavanozu
2 Litre Kadar kaynatılıp soğutulmuş su
1 litre elma sirkesi
6 çorba kaşığı iri deniz tuzu tercihen kaya tuzu
Bir bağ dereotu
Bir bağ kereviz yaprağı ( tercihen )
14 ile16 diş sarımsak ( soymayı unutmayın )

Yapılışı:
2 litre suyu kaynatıp, içine 6 çorba kaşığı iri deniz tuzu ilave ederek suyun içinde eritiyorum,soğumaya bırakıyorum.

Kornişon salatalıkları güzelce yıkıyorum, üzerinde toprak atığı kalmaması gerekiyor. Genellikle çamurlu oldukları için tırtıklı olan dış yüzeyinde hiçbir şey kalmamalı. Salatalıkların baş ve uç kısımlarını kesiyorum ve bıçağın ucu ile deliyorum.

Delme işlemini sakın ihmal etmeyin. Delme yapıldığı zaman turşunun suyu salatalıkların içine girebiliyor ve içinin de çıtır olmasını sağlıyor.

Salatalıkları aralarına sarımsak ve dereotu(maydanoz'da olabilir)ekleyerek kavanozlara diziyorum.Sirkeyi ve tuzlu suyu bir kapta karıştırıp eşit miktarda kavanozlara dolduruyorum,salatalıkların yüzüne çıkacak kadar,isteyen birkaç adet limon tuzu'da ekleyebilir.turşuyu diri tuttuğu söylenir,büyüklerimiz tarafından.Afiyet olsun :)

17 Kasım 2012 Cumartesi

Şalgam Turşusu Nasıl Yapılır? şalgam Turşusu Tarifi


Şalgam sevenler için şalgam turşusu tarifi.. Afiyet Olsun!

Malzemeler:
• 1 kg şalgam
• 1 kg kara havuç
• Turşu tuzu

Yapılışı: 
Şalgam turpuna, turşu suyunun ortasına kadar inmesi için kesik atılır. Şalgamlar kabukları soyulur ve enlemesine yaklaşık 7 mm kalınlığında dilimlenir.  Tuzla ovulup ve 1 gün boyunca bekletilir.

Havuçların üstü kazınır ve doğranır, yıkanır. Tuzdan çıkarılan şamgam sıkılarak acı ve tuzlu suları çıkarılır. Bol suyla süzülür. 5 litrelik bir kaba bir kat şalgam ve bir kat daha havuç gelecek şekilde üst üste dizilir. Ve üzerine tuzlu su konur. Bir odada 3 gün bekletin .10 gün sonra yiyebilirsiniz

Not: Bulgur katmayınız.
Bu tarif  [ tursunasilyapilir.blogspot.com ] adresinde yayınlanmaktadır. İzinsiz başka sitelerde yayınlanamaz..

Mango Turşusu Tarifi, Mango Turşusu Nasil Yapilir?

Mango Turşusu Tarifi, Mango Turşusu Nasil Yapilir?

Malzemeler:


3 çay kaşığı çemen, 1/2 kg ham mango dilimleri
1 1/2 çay kaşığı zerdeçal (Haldi)
1 1/2 çay kaşığı kırmızı pul biber (Lal Mirchi)
1/2 su bardağı Hardal Yağı (Sarson Ka Tel)
1/2 su bardağı Tuz (Namak)
4 çay kaşığı anason
1 tatlı kaşığı Soğan tohumları (Kalonji)
3 çay kaşığı buzlu asetik asit

Dilimlenmiş Mango Turşu nasıl yapılır:
Mango dilimleri tuz Rub ve 8 saat tutun.
Mango dilimleri biraz su bırakacaktır.
Mango suyu dilim çıkarın ve buzlu asetik asit içinde karıştırın.
Mango dilimleri üzerinde geri kalan malzemeleri Rub ve üzerinde asetik asit ile karıştırılır mango suyu dökün.
Yağ ekleyin.
Bir hafta boyunca tutun ve her gün onu sallayın..

Arbi Turşusu Tarifi, Arbi Turşusu Nasıl Yapılır?

İşte size hiçbir yerde bulamayacağınız bir turşu tarifi, Arbi Turşusu Hindistan mutfağından bir tat, sizde bizdeki yer elması ile bu turşuyu yapmayı deneyebilirsiniz.. Afiyet olsun!

Malzemeler:


1/2 kg Arbi
2 tatlı kaşığı toz çemen tohumu
4 1/2 tatlı kaşığı öğütülmüş baharat
4 çay kaşığı öğütülmüş anason
3 çay kaşığı kırmızı pul biber (Lal Mirchi)
4 çay kaşığı Tuz (Namak)
1 1/2 su bardağı sirke (Sirka)
2. Limon suyu (Nimbu)
1 1/2 su bardağı Hardal Yağı (Sarson Ka Tel)
1/4 çay kaşığı hindistan cevizi
1 küçük parça topuz

Arbi turşu nasıl yapılır:
Yumuşayana kadar tuzlu suda Arbi kaynatın. Pembeleşene kadar kızgın yağda Arbi'yi kızartın. Sirke, zemin baharat, anason, kırmızı biber, çemen, tuz, limon suyu ekleyin, biraz alevlenebilir korkmayın. Kızardıktan sonra rendelenmiş hindistan cevizini üzerine serpin. Serin bir yerde hava geçirmeyen bir kavanoza koyun. Iki gün sonra servis yapın.
Bu turşu yaz aylarında 15 gün, kışın iki ay muhafaza edilebilir.

Marul Turşusu Tarifi, Marul Turşusu Nasıl Yapılır?

Marul Turşusu, pekte alışık olmadıımız bir tat ama denemenizi tavsiye ederim. Tatlı ve Ekşi Marul Salatası yapabilirsiniz, hazırlaması kolaydır yapılan bir hata marulların bozulmasına neden olabilir.

Hazırlama Süresi: 15 dakika
Toplam Süre: 15 dakika
Malzemeler:
    1 yuvarlak baş marul veya 600 gram Torbalı marul
    1 su bardağı su
    2 çay kaşığı tuz
    4 yemek kaşığı şeker
    6 yemek kaşığı sirke

Hazırlanışı:
1. Marul yaprakları ayırın ve yıkayın. Büyük bir kase yerleştirin.
2. Ayrı bir kapta, karışım suyu, sirke, şeker ve tuz. Karışım zevkinize göre biraz ayarlanabilir.
3. Marul üzerine dökün. Hazırladığınız Sıvı ile iyice marulu karıştırmak için ellerinizi kullanın.
4. Oda sıcaklığında 20-30 dakika bekletin. Daha sonra buzdolabına koyabilirsiniz.

NOT: Buzdolabına koyduğunuz turşu birgün sonra olmaya başlar..

14 Kasım 2012 Çarşamba

Dere Otlu Doldurulmuş Biber Turşusu Nasıl Yapılır?


Doldurulmuş Biber Turşusu, çok sevdiğim turşu çeşitlerinden biridir. Turşunuzu hazırlarken içine iki üç sap Dereotu koymanız hem aromasını artıracak hemde farklı bir tat verecektir. Tercih sizin. Afiyet Olsun..

Malzemeler : 
1.5 kg dolmalık biber
5 adet salçalık kırmızı biber
1 diş sarımsak,
1 demet maydanoz
12 dal kereviz veya Dere Otu
1 adet küçük lahana
2 bardak sirke
İsteğe göre tuz

Yapılışı :
Biberleri yıkayıp saplarını ve tohumlarını ayırın. Lahana, salçalık biber, sarımsak  maydanoz ve kerevizi ince ince kıyıp karıştırın  biberlere sıkıca doldurulup kavanoza yerleştirin. Dört buçuk su bardağı suya bir çorba kaşığı tuz koyup, tuzlu su hazırlayın. Buna sirke karıştırıp kavanoza boşaltın. Üzerine uygun bir ağırlık konup kapağını örtün. Bozulmaması ve diri kalabilmesi için soğuk yerde saklayın.

Bu tarif  [ tursunasilyapilir.blogspot.com ] adresinde yayınlanmaktadır. İzinsiz başka sitelerde yayınlanamaz

Popüler